Orzechy włoskie zawierają najwięcej przeciwutleniaczy
28 marca 2011, 09:41Dr Joe Vinson z Uniwersytetu w Scranton analizował zawartość przeciwutleniaczy w różnych rodzajach orzechów. Stwierdził, że garść orzechów włoskich zawiera ich 2-krotnie więcej niż podobnej wielkości porcja innych popularnych orzechów, np. pistacji, migdałów czy orzechów ziemnych.
Ograniczanie kaloryczności diety = młodsze serce
11 czerwca 2012, 11:39U ludzi, którzy ograniczają spożycie kalorii, by żyć dłużej, serce działa jak u osób o 20 lat młodszych (Aging Cell).
Pierwszy udokumentowany przypadek bliźniąt syjamskich wala szarego?
10 stycznia 2014, 07:46Meksykańscy naukowcy znaleźli w lagunie Ojo de Liebre u wybrzeży Kalifornii Dolnej Południowej bliźnięta syjamskie wala szarego (Eschrichtius robustus). Wydaje się, że zroślaki uległy poronieniu, bo choć mierzyły niemal tyle, co zdrowe noworodki (3,5 m), były niedorozwinięte i zdeformowane.
Zmienili komórki rakowe w zdrowe
19 czerwca 2015, 06:09Strategie walki z nowotworami polegają na zabiciu nieprawidłowych komórek. Jednak, jak dowiadujemy się z najnowszego numeru Cell, być może uda się zwalczać nowotwory powodując, by nieprawidłowo rozwijające się komórki zmieniły się w komórki zdrowe.
Potomstwo Dolly ma się dobrze
27 lipca 2016, 08:30Potomkowie owcy Dolly dożywają w zdrowiu sędziwego wieku, co dowodzi, że sklonowane zwierzęta mogą żyć normalnie, a dla naukowców jest sygnałem, iż możliwe będzie bezpieczne wykorzystywanie w medycynie sklonowanych komórek.
Powstał 1. na świecie atlas białek zdrowego ludzkiego serca
15 listopada 2017, 11:48Niemieccy naukowcy stworzyli 1. na świecie atlas białek zdrowego ludzkiego serca. Sercowy proteom pokazuje, jakie białka i w jakich ilościach występują w różnych regionach serca i różnych typach tkanek. Dzięki temu będzie można rozpoznać zmiany na poziomie DNA czy białek, które prowadzą do zaburzeń i chorób serca.
Kurkumina naturalnym sposobem na zwiększenie wydolności wysiłkowej przy niewydolności serca
30 listopada 2018, 05:15Kurkumina, żółto-pomarańczowy barwnik z bulw ostryżu długiego, główny składnik przyprawy curry, pomaga zmniejszyć nietolerancję wysiłku związaną z niewydolnością serca.
Nowa metoda może pomóc w badaniu stanu zdrowia mieszków włosowych
30 października 2019, 13:57Naukowcy z Massachusetts General Hospital (MGH) pracują nad metodą, która pozwala badać aktywność mieszków włosowych. Amerykanie podkreślają, że przyda się ona do testowania skuteczności różnych terapii łysienia. Wyniki badań zespołu ukazały się w piśmie Scientific Reports.
Polska firma stworzyła ekologiczną alternatywę dla białka sojowego. Wkrótce trafi ona na rynek
15 czerwca 2021, 11:06W łódzkim Bionanoparku powstanie laboratorium firmy NapiFeryn Bio Tech. Będzie w nim produkowane białko z rzepaku, które może zrewolucjonizować i rynek spożywczy, i naszą dietę. W działającej już prototypowej linii produkcyjnej powstaje tygodniowo kilka kilogramów izolatu białkowego (>90% białka) i koncentratu białkowo-błonnikowego (ok. 30% białka
Zaskakujące odkrycie w czaszce. Szpik niemal się nie starzeje
14 listopada 2024, 22:05Szpik kostny jest najważniejszym narządem krwiotwórczym w naszym organizmie. Jednak z wiekiem jego zdolność do produkcji zdrowych komórek krwi znacząco spada, co prowadzi do stanów zapalnych i chorób. Naukowcy z Instytutu Biomedycyny Molekularnej im. Maxa Plancka w Münster wykazali właśnie, że szpik w kościach czaszki jest wyjątkowy i z wiekiem... zwiększa produkcję krwi. A wyspecjalizowane naczynia krwionośne w szpiku kostnym czaszki wciąż rosną, napędzając produkcję krwinek.